
חיזוק החוסן בלמידה
עשרה דברים שכדאי למורים לדעת כדי לחזק את חוסנם האישי של תלמידיהם בתהליך הלמידה:
-
ילדים שחוו מצבי חירום וטראומה אינם מנסים לאתגר בכוונה – אם ילד מתקשה בתפקוד, ייתכן שהוא מוסח בגלל המצב, ולכן אין טעם לנזוף בתלמידים כשהם מאחרים או לא מבצעים מטלות.
-
ילדים שעברו מצבי חירום וטראומה הם דאוגים וחרדים ממה שעתיד להתרחש – שגרת יומיום בכיתה עשויה להרגיעם, ולכן חשוב לספק מבנה קבוע ליום הלימודים, שיאפשר להם לחזות במידת האפשר מה צפוי להם בהמשך היום. הידיעה שהם יכולים לצפות מה מזמנות להם השעות הבאות, מאפשרת לילדים להרגיש בטוחים מספיק כדי להתמקד בלמידה.
-
גם אם המצב נראה לנו לא כל כך רע, מה שחשוב זה איך הילד מרגיש – מצוקה היא עניין מאוד סובייקטיבי, אך כמורים, אנו עשויים להקרין, שלא בכוונה, שהמצב לא באמת גרוע עד כדי כך. חשוב שנהיה מודעים לכך שהמצב הרגשי של הילד/ה הוא הדבר החשוב ביותר, היא המציאות שלו ואליה עלינו להתייחס.
-
אנחנו לא צריכים לדעת את הסיבה למצוקת התלמיד כדי להבין איך לעזור לו – במקום להתמקד בפרטים הספציפיים שגרמו לקושי של התלמיד/ה, התרכזו בתמיכה שאתם יכול לתת לו/ה. לא צריך "לחפור" עמוק כדי להיות מסוגלים להגיב באמפתיה וגמישות. במקום זאת, התמקדו ביצירת אווירה כיתתית שמחזקת את הקשר ההדדי בין התלמידים ונותנת להם ביטחון שאתם, כמורים, נמצאים שם כדי לעזור להם להצליח.
-
יש קשר ישיר בין מתח ללמידה – ילדים שחוו מצבי חירום ומשבר מתקשים ללמוד אלא אם הם מרגישים בטוחים ונתמכים. לכן חשוב ליצור סביבה בטוחה ומקבלת בכיתה, בראש ובראשונה בכך שנאפשר לתלמידינו לדעת שאנו מבינים את מצבם ותומכים בהם.
-
החוסן של הילדים ותחושת השליטה שלהם נבנים כאשר הם מרגישים טובים במשהו וחווים הצלחה. לכן חשוב למצוא הזדמנויות המאפשרות להם להגדיר מטרות ולהשיגן. עזרו לתלמידיכם לחזק את חוסנם האישי באמצעות מתן עבודות כיתה שהם יכולים לעשות בצורה טובה או אפשרו להם לעזור לחבריהם.
-
הגדירו ציפיות להצלחה ושמרו על הרף באזור שבו אתם יודעים שהתלמיד מסוגל להשיגו – במקום רק לעודד את תלמיד ולהגיד לו שהוא מסוגל, ספקו לו חוויית למידה שתאפשר לו להרגיש זאת. מכיוון שמצבי חירום וטראומה מייצרים חוויה חושית, ילדים זקוקים ליותר מאשר עידוד, הם זקוקים לתחושת הצלחה ממשית, שתחזק את ביטחונם ביכולתם להצליח. אפשרו להם זאת בכך שתעמידו לפניהם משימות קונקרטיות שמבטיחות הצלחה.
-
ויסות עצמי יכול להוות אתגר עבור תלמידים הסובלים ממצוקה ו/או טראומה – חלק מהילדים שחוו מצבי מצוקה קיצוניים מתקשים להרגיע את עצמם ולהישאר ממוקדים לתקופות ארוכות. כדי לעזור להם להתמודד, חשוב לקדם למידה חברתית-רגשית בקבוצה וכן לפנות להם זמן, שבו יהיו חופשיים למשחק, להפגה, להרפיה.
-
זה בסדר לשאול את הילדים באופן ישיר וברור 'מה אני יכול לעשות כדי לעזור לכם לעבור את היום?' – אם ילד אינו יודע להגדיר מה יעזור לו, אפשר להציע לו לבחור בין אפשרויות שונות.
-
רצוי לתמוך בתלמידים גם כשהם מחוץ לכיתה – שתפו אנשי צוות נוספים, בעלי תפקיד ועובדי בית הספר, ספרו להם כיצד אינטראקציות קטנות, כמו להחמיא לתלמיד או להעלות חיוך, עשויות לעזור לילדים שמתקשים בימים אלו ולחזק את החוסן שלהם.
טיפים לחיזוק החוסן של תלמידינו
איך נוכל לעזור לילדים שלנו להתמודד עם מצב החירום? כיצד נוכל לעזור לחזק את החוסן של התלמידים בבתי הספר שלנו? איך אפשר לעזור להם להתאושש, להתגבר על אתגרים ולהצליח למרות שהמצב אינו בשליטתנו?
הנה 6 דרכים פשוטות שמחנכים יכולים לאמץ כדי לחזק את החוסן בקרב תלמידיהם וכדי לעזור להם להתגבר על מתח, מצוקה או טראומה:
ברכו כל תלמיד במסדרונות ובכיתות - חיבור אישי הוא אבן יסוד בבניית חוסן אצל תלמידים. לא חייבים לנהל שיחה ארוכה עם כל תלמיד, אבל כל תלמיד צריך להרגיש שרואים אותו, כיוון שזה מה שיוצר תחושת שייכות. אפשר לומר להם בפשטות: "אני שמח שאתה כאן!", "שמחה לראות אותך הבוקר", וכדומה.
עודדו את הילדים לדבר ביניהם בתחילת השיעור או בסופו - התלמידים צריכים להרגיש שהם חלק מקהילת בית הספר שלהם ולשם כך יש לעזור להם לבנות קשרים עם עמיתיהם. אחת הדרכים לעשות זאת היא עידוד שיחות בין תלמידים. אפשרו לילדים ולילדות להכיר זה את זה, למדו אותם להבחין זה בזה.
הכירו באתגרים שעברו הילדים במהלך התקופה האחרונה - בנה חוסן אצל התלמידים בכך שתבטא הזדהות והכרה בידיעה עד כמה החיים יכולים להיות קשים. חשוב להכיר בכך שעצם ההגעה לכיתה בכל יום מחדש, היא ניצחון! היו מציאותיים אך שדרו אופטימיות ותקווה.
העצימו את הילדים על ידי הכוונתם לתפקיד עוזרים - תלמידים מרגישים ראויים ובעלי ערך כאשר הם מסוגלים לעזור לאחרים. לדוגמה, כאשר תלמידים מעורבים עם חבריהם ועוזרים בבית הספר, זה גורם להם להיות בטוחים יותר וקשורים לקהילה שלהם.
למדו את התלמידים לשים לב לרמזי הגוף שלהם - עזרו לילדים לזהות את הסימנים לכך שהם מרגישים מצוקה, לשים לב לתחושת הגוף שלהם כשהם עייפים, עצבניים, רעבים או חרדים. עשו זאת באמצעות שילוב למידה חברתית-רגשית בשגרת בית הספר שלכם.
הציעו בחירה בין אפשרויות להפסקה לתלמידים הזקוקים לכך - הציעו אפשרויות שיעזרו לתלמידים שמתקשים לחזור למסלול. לדוגמה, לקחת הפסקה לשם פעילות יצירה, חילוץ איברים ,ספורט וכדומה. העצימו אותם לבחור בפתרון הנכון עבורם. ניתן ליצור פינות רגיעה בכיתות, בין אם תלמידים לומדים באופן אישי או מרחוק, והכול כדי לעזור לילדים להירגע ולהתמקד מחדש, כך שיוכלו להצטרף שוב ללמידה.
מקורות
Carello, J., & Butler, L. D. (2020). Trauma-Informed Teaching and Learning in Times of Crisis.
Carello, J., & Butler, L. D. (2015). Practicing what we teach: Trauma-informed educational practice. Journal of Teaching in Social Work, 35(3), 262-278.
Cleaver, s. (2023).What Is Trauma-Informed Teaching? We are teachers
Levin, s. et al (2021). The resilient school project :A Systems Approach to Building Trauma-Informed, Resilience-Focused Schools. Starr Commonwealth
Minahan, J. (2019). Trauma-informed teaching strategies. Educational Leadership, 77(2), 30-35.
10 Things About Childhood Trauma Every Teacher Needs To Know (2022, January 24). We Are Teachers. https://www.weareteachers.com/teachers-help-childhood-trauma/